Päällikön blogi

Turvallisuusajattelua?

Kuluvan vuoden alku on osoittanut kasvaneen kiinnostuksen turvallisuuskoulutusta kohtaan. Jo nyt kevään korvilla on koulutuskalenteri melkein ääriä myöden täynnä. Positiivista ”pöhinää” näyttää syntyneen ja sehän on hyvä. Uusi lähestymistapa talonyhtiöihin pelastuslaitoksen toimesta on lisännyt yhteydenottoja ja myös turvallisuuskonsultointeja on sovittu. Valitettavasti näistä huokuu osin välinpitämättömyys aihetta kohtaan. Pelastussuunnitelmat ovat edelleen monelle pakollinen paha eikä niitä pyritä hyödyntämään käytännössä. Eikö ennaltaehkäisy kiinnosta vai onko turvallisuuden tunne riittävällä tasolla? Parhaimmillaan se kuitenkin estää monia onnettomuuksia ja vähentää turhia riskejä. Toisaalta kun tutustuu turvallisuusalan suosittelemiin pelastussuunnitelmapohjiin, on todettava että niin laaja-alaisesti käsiteltäessä aiheita, en ihmettelekään että mielenkiinto pelastussuunnitteluun lopahtaa. Jos jokainen toiminnanharjoittaja tai asukas sisäistäisi keskiverto pelastussuunnitelman, osaisivat he likimain vähintään lyhyen oppimäärän pelastusalan perusteita. Terve järki ja aito kiinnostus oman ympäristön riskeihin, luo jo hyvän perustan pelastussuunnittelulle.

Sanotaan, että suutarin lapsella ei ole kenkiä, jossain määrin huomasimme kuluvalla viikolla palokunnallakin tämän. Toki kyse ei ole välinpitämättömyydestä vaan ehkä enemmänkin siitä että aihealue on niin lähellä että ennaltaehkäisyn kokee olevan kokoaikaista. Joka tapauksessa varautumista myös palokunnalla harrastettaan mutta kehitettävääkin vielä on.

Omatoiminen varautuminen näyttää olevan sattuneista syistä framilla. Yhtenä päivänä kuulin radiossa keskustelua omavarasta. Omavaramäärät aiheuttivat melkoista hilpeyttä radiojuontajissa. Itse herkuttelin aluksi pelkästään aiheella joka oli otettu käsittelyyn, loistava juttu sinäänsä jo. Hetken kuunneltuani ja mietittyäni tajusin aiheesta asioita joita en itse aikaisemmin ollut miettinytkään tarkemmin. Kuinka monelta löytyy kuivatarvikkeita 7 vuorokauden tarpeita varten tai kuinka monella on täysiä/ edes tyhjiä vesiastioita sähkö- tai vesikatkojen varalle? Seitsemän vuorokauden edestä tarvikkeita on melkoinen määrä. Totta kuitenkin on että vaikka määrät kuulostavat hulluilta, kun sähkökatko iskee ei 24h Alepa palvelekaan enää asiakkaita. Samalla pahimmillaan lakkaa myös vesijohtoverkoston vedenjakelu. Kannattaa siis ohjeista viisastuneena käyttää ainakin tervettä järkeä ja varata jotakin elintarvikevarantoa jääkaapissa vilkkuvan valon lisäksi. Näin itsekin toimin.

Kovan operatiivisen pelastustoiminnan lisäksi vapaaehtoisessa palokunnassa harjoitetaan siis paljon ennaltaehkäisevää toimintaa. Haasteena siinä tällä hetkellä on henkilöstön motivointi ja riittävyys. Kun mielenkiinto ja motivaatio ovat pääosin oman osaamisen kehittämisessä onnettomuuksien sattuessa, ei ennaltaehkäisevään työhön riitä puhtia. Nyt pitääkin saada uusia kiinnostuneita jäseniä mukaan toimintaan jotka ovat erityisesti kiinnostuneita oman elinympäristön varautumisesta.

Voisi todeta näin loppuun, että varautuminen ja pelastussuunnitelma kannattaa vain jos on aito halua vaikuttaa turvallisuusajatteluun. Se niiden tarkoitus on.

 

V

 

 

 

Share Button